Imagináció

A pszichológiában az imagináció egy olyan meditációs eljárás, mely során a korábban érzékszerveinkkel már érzékelt jelenségeket próbálja  újraélni az agy, egy szakember irányítása mellett. Az imagináció nem pusztán fantáziálás, ami tudatos tevékenység. 

imagináció pszichológus budapest Skultéti-Szabó Katalin

Az imagináció fogalma az imago latin szóból, ered jelentése: kép, látszat, hasonmás. Mentális szimulációnak nevezzük, azt a folyamatot, amikor az agy a képzelet segítségével képeket, érzéseket formál. Mindezt a halló és látó érzékszerveink pillanatnyi igénybevétele nélkül, tapasztalatok és emlékek alapján.

Relaxált állapotban képeket/szimbólumokat hívnak elő az agyban, strukturált, tematikus módon, illetve a felmerülő problémákhoz igazodva. Az eljárás során belső képeket hívnak életre, amelynek segítségével a pszichés folyamatok alakot öltenek, megfoghatóvá válnak. A meditáció alatt a megengedő, befogadó, elfogadó attitűd vezet eredményre. A meditációs élményfeldolgozás közben az élmények tudatosulnak, integrálódnak.

A megfelelően irányított imagináció segítségével pozitív pszichológiai hatások érhetők el. Klinikai alkalmazása mellett ez egy technika, amely a kikapcsolódást (fantáziálást) is elősegíti. Tanulási és munkateljesítmény javítását célzó módszerként szintén bevált. A meditáció többek között mély lazítási reakciókat is bekapcsol. Természetesen, ez az eljárás sem old meg minden problémát, és kifejezetten szakmai felügyelet mellett javasolt az alkalmazása.

Imagináció
Show Buttons
Hide Buttons
designed by Honlapdiszkont