Leginkább a gyerekek vágyai szerint ajándékozunk karácsonykor

Silhavy Zitáéknál (27) kreatív játékkal érkezik a Jézuska /Fotó: Járai László

Silhavy Zitáéknál (27) kreatív játékkal érkezik a Jézuska /Fotó: Járai László
Vági Bence újságíró

Budapest — Játékkonzol, könyv, okoskészülék vagy egy felejthetetlen élmény? Megannyi ajándékötlet közül válogathatunk gyermekeink számára a karácsony idején, amit az Árukereső.hu idei felmérése szerint meg is teszünk: a kiválasztott ajándékokra a tavalyinál 14 százalékkal többet, átlagosan 35 ezer forintot szánunk. A gyerekek vágyai sokba kerülnek.

Ám a legtöbb szülő mégis tanácstalanul vakarja a fejét: vajon megvegye a tévéreklámban látott, semmire sem való játékot sok tízezerért, vagy válasszon olcsóbb és praktikusabb portékát a gyermeki kívánságra fittyet hányva?

A kutatás alapján az ajándékoknál inkább az utóbbi elv érvényesül: a megkérdezettek 60 százaléka az ár-érték arányt figyelembe véve igyekszik minőségi ajándékot választani.

A szakember szerint legjobb, ha okosan próbálunk örömet szerezni az aprónépnek és nem csak a gyerekek vágyaira figyelünk.

– A legfontosabb, hogy olyat vegyünk, aminek a gyerek örül – kezdte Skultéti-Szabó Katalin pszichológus. – Ha még pici, célszerű olyan ajándékot venni, ami fejleszti a gondolkodását és a krea­tivitását, valamint felkelti a figyelmét, koncentrációját. Oviskortól már meg lehet kérdezni, hogy minek örülne, de itt is terelgethetjük: választási lehetőségekkel segíthetünk neki a döntésben. Fontos, hogy a kontrollt mi tartjuk, így ha gyermekünk listával áll elő, nyugodtan mondjuk meg neki, hogy csak bizonyos keretek között választhat – árulta el a szakértő.

Minden évben megvannak a slágerajándékok: az Árukereső.hu felmérése szerint idén a ruházati cikkek, a könyvek, a szépségápolási termékek, valamint a játékok jelentik az elsődleges ajándékötletet, de a nagyobb értékű műszaki cikkek, tv-k, okostelefonok, tabletek is a kívánságlisták élén szerepelnek.

Ábráninkon láthatja, milyen ajándékokat teszünk a karácsonyfa alá és melyek a slágerédességek /Grafika: Séra Tamás

De vajon mikor döntünk jól? Ha sok apró ajándékkal lepjük meg a csemetéket, vagy esetleg a nagyszülőkkel, rokonokkal összefogva kevesebb, de értékesebb csomagokat választunk?

Bárhogyan is, Szopper Zsófia pénzügyi szakértő szerint a karácsonyra plusz egyhavi bevétellel kell készülnie egy családnak.

– Az ajándékok, az előkészületek, az ünnepi vacsora alaphangon is nagyon sokba kerül, éppen ezért az ajándékozásnál nem szabad „elszállni”. Egy-egy gyerekre szülőnként nagyjából 10 ezer forintot költsünk! Ha csak egy gyermek van, és a bukszánk engedi, költhetünk többet, de akár a család közösen is összedobhatja a pénzt egy nagyobb ajándékra. Ha gyermekünk már kamasz, sokkal könnyebb dolgunk van: akár ki is pótolhatjuk a zsebpénzét, ha valami igazán nagy értékű dologra vágyik – sorolta a pszichológus.

Silhavy Zitáéknál (27) karácsonykor a nagyszülők intézik a gyerek ajándékait.

– Én év közben vagyok a Jézuska, ha boltba megyünk, egy dolgot mindig választhat magának ezer forinton belül. A játékállomány felfrissítésével sem várok karácsonyig, azokat időközönként együtt vesszük meg. Fontos, hogy ő is ott legyen, hogy mindenképpen olyat kapjon, amit szeretne, és hogy tudja, mi a jelentősége. Kivétel a születésnap, névnap, Mikulás és a húsvét, vagy ha meg akarom lepni valamivel, mert ügyes volt – árulta el Zita, aki nagyjából havi

10-15 ezer forintért vásárol kisebb-nagyobb ajándékot Dórinak (4). – Karácsonykor a nagyszülőkhöz megyünk. Kipuhatolom, minek örülne, ott pedig az egész család megajándékozza a kislányt. Sok a kézzel készített ajándék, a távolabbi rokonok nagyjából 20 ezer forintért vásárolnak logikai vagy épp szórakoztató játékokat – mondta az anyuka, aki furfangos meséivel az illúziót is megőrzi.

Pedig egyáltalán nem könnyű fenntartani a varázst az októbertől már karácsonyi díszben akciókat harsogó bevásárlóközpon­tok miatt.

– A boltban csokimikulást nem könyöröghet ki, mert azokról azt mondjuk: a télapónak vannak kikészítve, hogy ha a manók nem csináltak eleget, akkor a Mikulás fel tudjon csípni néhányat. A Jézuska hozzánk azért nem jön, mert végig itthon vagyunk, és észrevennénk őt a kicsi lakásban. Otthon közös játékkal, díszítéssel ünnepelünk – avatott be.

– Fontos, hogy minél tovább megtartsuk a hitében a gyereket – vélekedett Skultéti-Szabó Katalin. – Hétéves korig ez általában sikerül, utána akár tizenkét éves korig még fennállhat egyfajta kettős tudatállapot: már tudja az igazságot a kicsi, de még hinni akar a mesében. Azért nem célszerű túl korán kiábrándítani, mert akkor felnőttként túlságosan is ragaszkodni fog az illúziókhoz – summázta a szakértő.

Megkérdeztük az utca emberét.öbb tízezerből vásárolnak

Angyal József (49) körülbelül 60 ezer forintot költ karácsonykor. Család­jában több kisfiú is van, a költségek 70 százalékát rájuk áldozza. Általában Star Wars-os játékot vesz nekik.

József csak játékokra költ /Fotó: Járai László

Kocsis Rebeka (24) szintén 50 ezret költ ajándékra. Unokatestvérei között több oviskorú gyermek is van. Óvónőként törekszik rá, hogy csokik, gyümölcsök és egyéb apróságok mellett fejlesztő játékokkal lepje meg a kicsiket.

Kocsis Rebeka (24) szintén 50 ezret költ ajándékra /Fotó: Járai László

Bence (27) 50 ezret költ karácsonyra, csak a szűk családi körnek ajándékoz. Mint mondta, általában kipuhatolja, ki mit szeretne, és a praktikusságra törekszik.

Bencecsak a szűk családi körnek ajándékoz /Fotó: Járai László
A gyerekek vágyai
Show Buttons
Hide Buttons
designed by Honlapdiszkont